Mobiele grondreiniging op wereldtournee

februari 2008 - november 2008

Opdracht: Rivier reinigen

Grondreiniging met behulp van wasinstallaties heeft de laatste 15 jaar een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Deze extractieve methode wordt steeds verder geoptimaliseerd.

Boskalis-Dolman B.V. is gespecialiseerd in het reinigen van vervuilde grond. Om ook kleine partijen grond economisch en milieutechnisch verantwoord te kunnen reinigen is gezocht naar de mogelijkheid om een dergelijke installatie 'mobiel' te maken. VITA Automation B.V. uit Dronrijp verwierf de opdracht voor de industriële automatisering. Hierbij ging het om de soft- en hardware engineering, panelenbouw, montage en inbedrijfname. Door de jarenlange ervaring in deze branche en door ons ontwikkelde systemen die dergelijke installaties beheersbaarder, effectiever en goedkoper maken, waren wij de beste partner.
De besturing moest aan een aantal specifieke eisen voldoen, zoals: snel demontabel, zeer flexibel en korte engineeringstijd. Uiteindelijk moesten er wel heel snel 40 verschillende merken worden geleverd en niet al het materiaal is even gangbaar i.v.m. UL. Alle onderdelen van de fabriek zijn op containerformaat (skits) geconstrueerd. Door het aanbrengen van 120 connectoren is het mogelijk geworden de installatie binnen 12 uur transport klaar te maken. Hierdoor kan de installatie met 24 vrachtwagens over de gehele wereld worden vervoerd. Ook de besturing is in 8 verschillende skits ondergebracht. Middels een profibusnetwerk en een ET200M systeem zijn alle onderdelen gekoppeld op één CPU van Siemens. De operator kan beschikken over 3 stuks MP370 terminals, SCADA applicatie met Wizcon en 4 stuks bewakingscamera's die op één ingebouwde 18.1 flatscreen worden weergegeven. Via deze HMI verkrijgt, stuurt en logt men alle data die essentieel is voor een efficiënte verwerking van de vervuilde grond. De MP370 terminals lenen zich bij uitstek als een zeer betrouwbare schakel tussen PC-SCADA en PLC.

Het unieke aan deze installatie is niet alleen de mobiliteit, maar ook de flexibiliteit. Via de bedieningsterminals zijn alle gebruikers en instrumentatie handmatig te parameteren. De besturing is modulair opgebouwd waardoor deze op eenvoudige wijze is om te bouwen van grond naar zandrijke baggerspecie. Het geïnstalleerd vermogen gaat dan van 550 kW naar 700 kW. Deze functie wijziging wordt met één muisklik gerealiseerd.

Innovatie
Polymeeraanmaak en -doseersystemen, opstroomscheiders en drogestofbepalingen zijn enkele eigen ontwikkelingen van VITA Automation. Naast deze essentiële beproefde onderdelen worden er ook experimentele metingen gedaan.
Kortom: deze installatie staat klaar voor zijn wereldtournee. Begonnen in Heiloo ( oktober 2004 - januari 2005 ), Engeland ( februari - maart 2005 ), Miami USA ( mei - december 2005 en februari - november 2008 ), België, weer terug naar Heiloo, dan snel weer terug naar Miami USA ( februari - november 2008 ) en Toronto Canada.

 

Foto's

Video

Sitemap - Inloggen